Добродојде, Гостин
Ве молиме Најавете се или Регистрирајте се.    Ја заборавивте лозинката?

Тренинг методи за поголеми листови
(1 viewing) (1) Guest
Go to bottomPage: 1
TOPIC: Тренинг методи за поголеми листови
#30351
Тренинг методи за поголеми листови 5 Years, 7 Months ago Karma: 10

Листовите може да бидат една од најфрустрирачките мускулни групи. Најчесто или сте родени со големи листови, или долниот дел на ногата е многу слаб, и што и да правите нема да го промени тоа. Од интервјуа со разни професионални бодибилдери кои имаат слаби листови може да се заклучи дека колку и да се трудат, што и да прават нивните мали листови секогаш остануваат мали. Со сигурност може да се каже дека само околу 20% од тие што имаат слаби листови можат да променат нешто со стандардниот бодибилдинг начин на тренирање. Но и покрај ова, постои надеж. Пред да ги напишам неколкуте уникатни методи кои можеби ќе ви помогнат доколку го имате овој проблем, да напишеме нешто за стандардниот тренинг принцип на тренирање на листовите.
Стандарден бодибилдинг тренинг за листови
Овој тренинг се карактеризира со:
*12-20 повторувања во серија
*3-5 серии по вежба
*1-2 вежби по тренинг
*1-2 тренинзи за листови неделно
Ретко се гледа некој што е опседнат со прогресот во тежината кога тренира листови. Фокусот повеќе е на високиот број повторувања, отколку на тежината која се користи. Повремено може се прави некој тежински прогрес но тоа најчесто е мал прогрес и не е нешто импресивно. Друга работа е тоа што ретко се гледа некој кој листовите ги тренира со мал број на повторувања. Тоа е така бидејќи 90% веруваат дека листовите реагираат само на висок број повторувања и само тоа може да ги стимулира да растат. Поради овој начин на размислување многу бодибилдери стагнираат во развојот на листовите, затоа во овој текст ќе прочитате 2 различни принципи за тренирање на листовите кои можеби ќе ви помогнат.
Уникатни методи на тренинг за листови
Уште на почетокот имајте на ум дека резултатите со овие методи на тренинг не се загарантирани, бидејќи тие се базираат на лични искуства и истражувања. Ако се одлучите да пробате некој (или двата), оставете време за да процените дали има ефект.
МЕТОД #1 - Мал број на повторувања, голема тежина. Изберете тежина за некоја вежба за листови со која отприлика можете да направите 10 повторувања. Откако ќе ја наместите тежината, направете 10 серии од по 3 повторувања со 30 секунди пауза помеѓу сериите.
Следниот пат кога ќе ја изведувате вежбата поставете си цел да направите 10 серии од по 4 повторувања, користејќи го истото време за одмор. Недела дена подоцна пробајте 10 серии од по 5 повторувања, исто така со 30 секунди одмор помеѓу сериите.
Имајте на ум дека ова е само еден пример на овој начин на тренинг (мал број на повторувања, голема тежина). Главна поента која треба да ја запомтите е:
1)Повторувањата. Од 3 до 8 во една серија.
2)Серии. Не плашете се од голем број на теши серии.
3)Тежински прогрес. Покачувајте ја тежината, не жалете ги листовите.
Може да имате придобивки ако главна вежба за листови ви биде подигање на прсти со права шипка. Оваа вежба се изведува стоејќи, држејќи ја шипката пред вас, како кога се вежба трапез. При изведување на вежбата користете стегачи за зглоб (фитили), бидејќи целта се листовите, не подлактицата. Исто така препорачливо е вежбата да се изведва од земја а не од подигната подлога, бидејќи така има подобар баланс. Оваа вежба ќе ви овозможи да користите големи тежини, што е и цел на овој метод.
Забелешка: Не изведувајте подигање со шипка, со шипката на грбот како за чучњеви. Вака изведената вежба е небалансирана и нееднакво ги стимулира десниот и левиот лист.
МЕТОД #2 - Голем број на качувања на степеник или угорнина. Тие што живеат на високо место или потребно е да поминат поголем број скали за да стигнат дома знаат за што се зборува. Овој метод е лесен и едноставен, но потребно е да имате повеќе време. Се што ви е потребно е да имате скали. Искачувајте се на степеникот на прсти. Истото можета да го правите и на подлога. Подлогата нетреба да е повисока од 20 до 30 сантиметри, бидејќи се вежбаат листовите а не квадрацепсот. Овој тренинг правете го 3-5 пати неделно по 20-30 минути.
Доколку сакате да тренирате на отворено искачувајте се по угорнина на прсти, по само неколку метри листовите ќе ви "горат".
1van
Moderator
Posts: 298
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Gender: Male Birthday: 06/07
The administrator has disabled public write access.
 
Go to topPage: 1
Moderators: mafmaf

SPORTIX ПОНУДА                                                                                                                                                             


   

     


  


 

Атлета на Македонија 2015

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Понуда