Добродојде, Гостин
Ве молиме Најавете се или Регистрирајте се.    Ја заборавивте лозинката?

Тренинг принципите на Joe Weider
(1 viewing) (1) Guest
Go to bottomPage: 1
TOPIC: Тренинг принципите на Joe Weider
#30004
Тренинг принципите на Joe Weider 5 Years, 8 Months ago Karma: 10
Во овој текст ќе ви ги објасниме принципите на Joe Wеider поврзани со бодибилдингот.Joe Wеider се смета за татко на модерниот бодибилдинг. Принципите кои следат не се наменети за секого. По секој принцип ќе видите букви П,С,Н, кои ќе го означуваат нивото на вежбачот за кое е наменет принципот (П-почетно ниво, С-средно ниво, Н-напредно ниво)

1. Тренинг со предходно оптеретување (Н)
Пред да започнете со главната сложена вежба направете изолациона вежба. Кога правите сложена вежба на пример потисок на бенч, не ги користите само градите туку и помалите мускулни групи (трицепс,рамо), еден од тие помали мускули може да се откаже пред градите, па со тоа нема да можете да ја завршите серијата до крајно одкажување на градите. Со правење на серија од некоја изолациона вежба за гради пред почнување на серијата на бенч ќе предизвика поголем замор кај градите, па така кога ќе ја правите серијата на бенч градите ќе ги оптеретите максимално, што е и поента на секој тренинг.
2. Мускулен приоритет. (С,Н)
Тренирањето на најнеразвиената мускулна група пред останатите.Доколку имате некоја мускулна група која заостанува пред другите, вежбајте ја на почетокот на тренингот, додека сте полни со енергија, пред да почнете да се заморувате.
3.Пирамидален тренинг (П,С,Н)
При правењето на одредена вежба, првата серија се прават повеќе повторувања а помала тежина. Како се зголемува бројот на серии, така прогресивно се зголемува тежината, а бројот на повторувања се намалува. Со ова се овозмочува постепено загревање на мускулот и спремање за наредната потешка серија.
4.Суперсерии (С,Н)
Вежбањето на спротивни групи една по друга, со што е можно помал одмор помегу сериите. Најизменично изведување на сериите помеѓу спротивните групи, како на пример бицепси трицепс, гради и грб, го зголемува интензитетот. Кога тренираме една мускулна група, другата се одмора (понекогаш, зависи од вежбата дури може и да се истегнува) додека да ја завршиме серијата. Со тренинг на две мускулни групи на овој начин се зголемува испумпувањето на крв во тој дел на телото.
5.Три-серии (Н)
Правење на три серии една по друга за иста мускулна група со што е можно помалку одмор. Три серии направени едно по друго целосно до крај го оптеретуваат мускулот. Овој начин на тренинг е толку тежок и напорен, што би требало да се прави повремено, и најчесто се користи од бодибилдерите кои се во последните недели пред натпревар. Овој начин на тренинг не е најпогоден за градење на нова мускулна маса.
6.Сериски систем на тренирање (П,С,Н)
Едноставно, правење на повеќе серии од одредена вежба. Ова е обратно од тренингот со висок интензитет каде се прави една серија од одредена вежвба со максималната тежина.Најчесто, првите серии се лесни и не овозможуваат целосно оптеретување на мускулот.
7.Гигантска(голема) серија (Н)
Се прават 4-6 серии од различни вежби за иста мускулна група, со што е можно помал одмор помеѓу нив. Гигантската серија се употребува за да обезбеди голема стимулација на мускулот и негово целосно исцрпување. Оваа техника се користи повремено затоа што на телото му е потребно време за да се опорави од ова ниво на напор. Овој начин на тренинг се користи најмногу за мускулна издржливост и согорување на калориите, а помалку за зголемување на мускулната маса.
8.Инстинктивен тренинг(Н)
Оваа техника вклучува експериментирање за време на тренинг и правење проценка како вашето тело ќе реагира на тој тип на тренинг. Основите за тоа како треба да изгледа еден бодибилдинг тренинг се исти, но сите ние сме различни. Што повеќе тренирате и навлегувате во тренингот толку повеќе треба да знаете што е најдобро за вас. Потребно е време за да се создаде ова "чувство" и да се има тоа ниво на знаење. Најдобро ќе се чувствувате за време на тренинг на кој сте навикнати, но треба да сватите што навистина придонесува за имање резултати и да се прилагодите кон тоа.
9.Сложена серија (С,Н)
Се изведуваат две различни вежби најизменично за иста мускулна група,правеќи што е можно помал одмор помеѓу сериите. Секоја вежба за истата мускулна група го оптеретува мускулот на различен начин (агол), па со изведување на две вежби едно по друго со малку одмор помеѓу нив се постигнува поголема стимулација и мускулно напумпнување.
10.Меѓу-серија(Н)
Се тренираат најмалите мускулни групи како листови или подлактица помеѓу сериите за големите мускулни групи.Arnold Schwarzenegger се потпира на овој принцип во раниот дел од неговата кариера за да ги развие неговите листови. Тој ќе направи една серија за гради, грб или рамо, а потоа ќе направи една серија за листови додека другиот мускул се одмора за наредната серија. Неговите листови добиваат доволно време за одмор за да се опорават додека се вежба другата мускулна група, а на крај се добиват околу 15-20 серии од различни вежби за листови.

Тие се единствените 10 принципи на Weider. Користете ги паметно и добивајте искуство. Доколку има некои прашања во врска со некој од принципите слодобно прашајте на темава.
1van
Moderator
Posts: 298
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Gender: Male Birthday: 06/07
Last Edit: 2012/08/02 01:59 By 1van.
The administrator has disabled public write access.
 
Go to topPage: 1
Moderators: mafmaf

SPORTIX ПОНУДА                                                                                                                                                             


   

     


  


 

Атлета на Македонија 2015

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Понуда