Добродојде, Гостин
Ве молиме Најавете се или Регистрирајте се.    Ја заборавивте лозинката?
Go to bottomPage: 12345678...18
TOPIC: RECEPTI
#1241
RECEPTI 8 Years, 6 Months ago Karma: 0
Sostojki:
100gr Ovesno brasno ili izmeleni ovesni snegulki
200gr Stek
200gr Domati
50-100 gr Posno sirenje
1 Jajce
Polovina kesa prasak za pecivo

Nutriciona vrednost: ~ 700-800 Kcal, 80gr JH, 50 gr PR 10gr MST

Podgotovka:
Jajceto, ovesot i prasakot za pecivo se mesaat pa im se dodava voda po potreba za da se dobie tecno testo, vo megjuvreme stekot se sece na sitni parcinja i se vari ili se pece na folija vo toster. Testoto se stava vo tava i na nego se nareduvaat domatite,stekot i izrendanoto sirenje se dodava origano i se pece vo zagreana rerna 15 min.



TiTaN
WHAT MIND BELIVES... THE BODY CAN ACHIVE
Senior Boarder
Posts: 43
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Gender: Male stefanoski_t@hotmail.com Location: Тетово Birthday: 06/17
Last Edit: 2009/06/26 15:38 By admin.Reason: намалување на сликите (420х620 мах.)
The administrator has disabled public write access.
THE SECRET IS TO MAKE YOUR MIND WORK FOR YOU

NOT AGAINST YOU...
 
#1242
RECEPTI 8 Years, 6 Months ago Karma: 3
мммммммммм...........Отидов јас на ручек
admin
ХЕРКУЛЕС, едноставно најдобар.
Admin
Posts: 625
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Gender: Male Location: Скопје
The administrator has disabled public write access.
 
#1266
Re:RECEPTI 8 Years, 6 Months ago Karma: 150
Изврсно. И многу вкусно.
Ѓороски
Херкулес, едноставно најдобар.
ХЕРКУЛЕС
Posts: 11515
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Gender: Male boban.gjoroski herkules Location: Skopje Birthday: 08/07
The administrator has disabled public write access.
 
#6835
Re:RECEPTI 8 Years, 2 Months ago Karma: 9
Ninja стави го тоа за тиква текстот што го постирав вчера во овој треад,да биде попрегледно.

Тиква (Cucurbita)

Стеблото на тиквата достигнува должина до 4-5 метри, со цилиндрично или ребреста форма, покриено со цврсти бели влакненца. Лисјата се големи, со долга, шуплива рачка. Тиквата, како кај поголем дел од културните растенија, се среќава во различни сорти, со голема разновидност во формата и бојата (портокалова, жолта, бела, кремаста) на плодовите.

Познати ни се неколку видови на тикви:
www.gradinarstvo.hit.bg/tikvi.html

Последните два вида тикви зреат во есен, при што потекнуваат од Централна и Јужна Америка. Плодовите им се големи, кората им е дебела и корава, а месестиот дел е нежен и вкусен.
Се смета дека историјата на тиквата започнува во Перу пред 5000 год, а Индијанците се првите луѓе кои се занимаваат со одгледување на ова културно растение. При археолошки ископувања се откриени траги кои ги потврдуваат тие факти. За првпат во XVI век Кристофер Колумбо пренесува тикви во Европа и за кратко време тие се шират низ целиот континент.

Денес таа е главната хероина на празникот Ноќ на вештерките или т.н. Келтска Нова година, кој носи радост првенствено на децата - се повеќе млади луѓе и кај нас со задоволство се маскираат и собираат заедно за да се веселат на празникот.

Состав на тиквата

Содржина на хранливи материи во 100 гр плод:
Белт. / гр Въгл. / гр Мазн. / гр холестерол Калоричност
1.000 6.500 0.100 0.000 26.000


За да е вкусна една тиква, таа треба да биде доволно цврста и со мазна кора. Малите тикви се најсоодветни за консумирање, бидејќи внатрешноста им е по-сочна и ароматична, додека поголемите се одлични за декорација.
Експерти велат дека белите тикви се најквалитетни, тие имаат нежна месест дел и тенка кора.

Тиквата, пресечена на парчиња, може да се чува во фрижидер до два-три дена, завиткана во фолија. Цела тиква издржува до две недели на собна температура и неколку недели на ладно, темно и прозрачни простории. Оптималната температура за чување е од 1 до 14 С.
Идеи за користење на тиква-


* Сварена на пареа тиква - таа е особено погодна за спортисти, и не е потребно користење на засладувач.
* Печена тиква, во прилог со млеко, јајца, шеќер и ванила.
* Пире- тиква, која е прекрасна гарнитура кон мрсни јадења.
* За подготовка на сите супи, колачи и кремови.
* И не на последно место - сок од тиква, кој ретко се консумира во секојдневниот живот, но е особено корисен при лекување на гастритис, зголемена стомачна кисечина, како и несоница.

Салата од тиква и јаболки

Продукти:
400 г тиква
2 големи јаболки
1 / 2 лимон
2 с.л. смелени ореви
2 с л мелено ленено семе
1 - 2 с л мед

Приготвување:
1. Тиквата се чисти и се ренда на крупно ренде.Се задушува 20мин во сад на пареа.
2. Јаболката се мијат, лупат и се сечат на ситно.
3. Се додаваат кон тиквата, заедно со лененото семе и оревите.Сокот од лимон се цеди во смесата. Сите се размешуваат добро.
4. Медот се додава само ако сакате и ако не е потребно да сте на нискојаглехидратна диета. Не заборавајте дека тој е брз јаглехидрат.

Салата може да се подели на порции. Таква варијанта е погодна за ден, во кој сте одлучиле да примате ниско количество калории.

Примерно дневно мени:
Појадок: кафе или билков чај без шеќер; мала количина овесни снегулки со јогурт
Втор појадок: 1 / 2 од салатата
Ручек: 120 г пилешко со зеленчук, минерална вода
Попладне (не подоцна од 15,30): 1 / 2 од салатата
Вечера: Варена риба со зеленчук, минерална вода

Млечна супа со тиква

Продукти:
500 гр. тиква
600 мл нискомаслено пресно млеко
100 г ориз
50 мл растително масло
Сол на вкус

ПОДГОТОВКА:
1.Исчистената и излупена тиква се сече на парчиња и се става во длабок сад за варење.
2. Се додава маслото и солта и тиквата се задушува, при што се внимава парчињата да не загорат.
3. Измиениот ориз се вари одделно во подсолена вода и се цеди.
4. Млекото се загрева и кон него се додаваат тиквата и сварениот ориз.Се долева малку вода, по потреба се додава уште малку сол.
Ако не сте на диета за слабеење, супата се служи со рендан кашкавал.
При диета за слабеење, заборавете ги овие додатоци и ќе имате една диететска супа.

Рецепти со тиква-
www.receptite.com/recepta.php?gsearch=%F2%E8%EA%E2%E0&action=search
Гратис:kiss:
www.hrana.com.mk/Prebaruvanje/Recepti/
Sebastijan
Administrator
Posts: 2014
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Gender: Male
The administrator has disabled public write access.
 
#7583
Re:RECEPTI 8 Years, 2 Months ago Karma: 9


Јаболката се чудо на природата.Тие не само што се полни со витамини,помагаат против брчки,поттикнуваат слабењето и подмладуваат.Еве некои по-важни факти за овој чудотворен плод:

Ниту еден друг плод не содржи толку витамини / А, B, C, E /, микроелементи / железо, бакар, манган / и минерални материи / калај, натриум /.
Не случајно поговорката гласи: "Кој јаде само јаболко на ден, нема потреба да оди на доктор. Древните народи верувале дека овој плод ја задржува убавина и вечната младост.Витаминот Е го намалува целулитот.Високото ниво на витамин Е во јаболкото ги отстранува оштетувањата на ткивата, дејствува против целулит и ја стега структурата на кожата.Пектинот го стимулира слабењето. Содржани во јаболкото целулозата и пектин делуваат благотворно на размената на материите, а оттаму и на варењето на храната. Во стомакот тие нараснуваат и го исполнуваат, предизвикувајќи чувство на ситост, а тоа помага да симнеме некое килограмче. Витаминот C ги витализира клетките. Дури и во слатки сорти јаболка на 100 грама се кријат до 30 милиграма витамин C. Аскорбинската киселина помага на организмот да ги разградува отровните материи, а оваа "прочистителна функција" води до подмладување. Како позитивен страничен ефект може да се забележи зајакнувањето на имунолошката заштита на организмот.Калин помага за мисловните процеси. До 180 милиграма од овој елемент се содржат во секое јаболко. Калинот е важен за функционирање на клетките и преносот на нервните импулси. Затоа е добро во услови на стрес или тешкотии да се јадат јаболка. Полифенолите се корисни за градните активности. Тие се кријат во кората на јаболкото и го намалуваат нивото на холестерол. На овој начин, пак, штитат од болести на кардиоваскуларниот систем и од срцев удар. Флавоноидите пак штитат од рак. Тие имаат антиоксидативно дејство во организмот, со што го попречуваат создавањето на слободни радикали. На овој начин јаболката ја намалуваат опасноста од канцерогени болести.

Неколку рецепти со јаболка:
www.hrana.com.mk/Prebaruvanje/Recepti/
Sebastijan
Administrator
Posts: 2014
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Gender: Male
Last Edit: 2009/11/15 17:47 By Sebastijan.
The administrator has disabled public write access.
 
#7585
Re:RECEPTI 8 Years, 2 Months ago Karma: 9

Крушата(Pyrus) е нежен традиционален плод,кој присуствува со години на пазарот. Содржи помалку киселини, поради што е послатка од својата соперничка - јаболката. Исклучително е богата со растителни влакна, кои ја прават идеален партнер на секоја диета.

Плодовите се сочни, ароматични, месести и содржат семки. Во светот постојат околу 5 000 различни сорти круши, додека во нашата земја се познати околу 200.

Долга е историјата на "подарокот од боговите" - крушата, име дадено од старогрчкиот поет Хомер. А таа започнува уште во длабока древност во Кина, каде што плодовите на крушата биле доста различни од оние кои ги познаваме денес.Спорно е прашањето дали Грците и Римјаните, за првпат успеваат да ги култивираат крушите. Но едно е сигурно - тие круши не биле таков мек и нежен плод како денес.
Дури во 18 век, благодарение на француски и белгиски селектор тие го достигнуваат денешниот изглед - на сочен, ароматичен и вкусен плод. Се смета дека кај нас крушата е пренесена од Блискиот Исток, а од Европа - во Америка. Денес крушата е на второ место по популарност во Америка по јаболкото.
Видови на производи од круши

* Пресни круши - ако имате можност, секогаш конзумирајте свежо овошје.
* Сушени круши - насечени на тенки парчиња се одлично дополнение на божиќната трпеза. Покрај тоа, сушените круши, слично на смокви, суво грозје и урмите обезбедуваат голема количина енергија на организмот.
* Компот (стерилизирани круши) - во последните години ретко може да се најде компот од круши на пазарот.
* Нектар и природни сокови - нема ништо по убаво од свежо изцеден сок од круши.
* Слатка и џем - можат да бидат одличен појадок, намаз на црно лепче.

состав на круши

Зелените круши содржат супстанција сорбит,што при процесот на зрее преминува во гликоза и пектин. Ова од своја страна води до промена во густината на овошјето и тие стануваат значително меки. Затоа крушите имаат помала издржливост од јаболко. Пресните круши претставуваат своевиден здрав коктел. Особено богати се на органски киселини (јаболкова, лимонска и оксалова) и корисни микроелементи - фосфор, магнезиум, железо, бакар, цинк.
Крушите содржат и јод кој може да ги задоволи минималните потреби на човекот од овој микроелемент.Сипкавиот и штипкав вкус на плодот се должи на горчливите материи кои се наоѓаат во кората. А специфичниот мирис и вкус,зависат од етеричното масло,кое се наоѓа во месестиот дел на крушата.
Содржина на материи во 100 гр производ:
Белк. / гр ЈХ. / гр Маст. / гр холестерол Калоричност
0.380 15.460 0.120 0.000 58.000

Здравствени бенефиции

* Крушите влијаат особено добро врз лечење на болести на кардиоваскуларниот систем и бубрезите.
* Свежото овошје ја подобруваат функцијата на црниот дроб и тироидната жлезда.
* Фактот дека плодовите се богати со шеќери, пектин, минерални соли и витамини, ги прави исклучително корисни во процесот на одвојување на мочната киселина од организмот.
* Докажан е и позитивниот ефект кај ревматични болки.


Здрав ризик

Тука влегува во полна сила народната мудрост: "круши со број, јаболка - безброј. Специјалисти препорачуваат да не се пречекори потрошувачката на круши, бидејќи тоа може да доведе до дразнење на желудникот.

Крушата е исклучително нежен плод и еднаш скината, таа брзо се уништува и потемнува.Слично на јаболка, крушите брзо оксидираат и поцрнуваат.Круши можат да се чуваат во фрижидер неколку дена, но не е соодветно да се замрзнуваат.
Идеи за користење на круши
www.gurman.mk/hrana/statii/vreme-e-za-krushi/

www.notformen.mk/zdravje-i-fitnes/zdrava-ishrana/2326-krusa-polezna-i-za-bebinjata-i-za-starite-lica.html
Sebastijan
Administrator
Posts: 2014
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Gender: Male
Last Edit: 2009/11/15 17:59 By Sebastijan.
The administrator has disabled public write access.
 
#8107
Re:RECEPTI 8 Years, 2 Months ago Karma: 9


Боровинките се сините бисери на шумите.Богат извор се на антиоксиданси,го намалуваат ризикот од добивање срцеви удари,рак и многу други заболувања.

Боровинките се богати на влакна и витамин C.Има два вида на боровинки според боја - црвени и црни,а по тоа каде се собрани- питоми и диви.

Питомите растат на високи грмушки,за разлика од дивите кои се наоѓаат во непосредна близина на земјата.Дивите боровинки се поароматични и боите им се прелеваат.Чувајте ги на суво место до 5 дена и ги мијте непосредно пред потрошувачка инаку се расипливи и фаќаат мувла.

Боровинки имаат пријатен благо-киселкаст вкус.
Студиите од последниве години покажуваат дека боровинките се толку корисни колку и вкусни. Во 1997. во САД се анализирани детално плодови на боровинка и се назначени на прво место за содржината на антиоксиданси,а кај дивите содржината е повисока.
Боровинките се богати на витамин А и Ц, шеќери, минерални материи, органски киселини,пектин и др.

Црните боровинки го подобруваат видот,тие се препорачливи за луѓе чии професии бараат остар вид.
Плодовите на боровинки ја намалуваат крвната шеќер и се корисни кај дијабет

Црните боровинки помагаат во над 20 вида болести

Само по половина чаша црни боровинки на ден даваат неверојатен тонус на организмот.
Научниците сепак откриле уште едно многу прекрасно својства на овие шумски плодови.Таква моќ против стареењето и болести,што го покажува црната боровинка при редовна употреба,едвај може да се најде кај другите плодови.

Научниците биле поразени од тоа дека црната боровинка може со голем успех да се користи како профилактичкo средство против Алцхајмерова болест и болести на Паркинсон. Зголемените содржини на антиоксиданси ја подобрува работата во овие делови на главниот мозок,кои се одговорни за стареењето на невроните.

Всушност возрасните луѓе,кои постојано употребуваат црни боровинки и препарати од нив, можат да очекуваат брзи двигателни реакции, како и младите луѓе.Екстракт од црни боровинки му помага на организмот да ги изработува хормоните на раст и одговорен е за реновирање на клетките на нашето тело.

Тврдењата дека црната боровинка значително го подобрува видот, воопшто не се претерани. Овие плодови се особено корисни за луѓето кои долго го напрегаат видот и се принудени да се напнати во сумрак и темно.Возачите,пилотите,луѓето кои работат на компјутер, треба постојано да примаат црни боровинки.

Овој чудесен плод го подмалдува организмот, бидејќи го штити од слободните радикали - едни од главните виновници за стареењето. А слободни радикали се создаваат и под влијанието на компјутерското зрачење.Прекрасна резултати биле постигнати со помош на црни боровинки при лечењето на такво сериозно заболување како катаракт.
Црната боровинка ја подобрува микрофлората во цревата и го намалува интензитетот на ферментативните процеси,бидејќи ја намалува киселоста на стомачниот сок.

Претходните истражувања покажаа дека секојдневното консумирање на сок од боровинка го зголемува нивото на добриот холестерол и го намалува нивото на лошиот.Црвените боровинки можат да спречат брзо растење на тумори.
Боровинка - вкусна и свежа ризница на витамин Ц и диетални влакна "чистачи" на лошиот холестерол и стабилизатори на крвниот притисок, ... можеби се следната надеж во борбата против ракот.
Денес повеќе од 20 милиони луѓе во Европа користат боровинки како антиоксиданс.
Забележителни се големите количини на железо,како и нискиот гликемичен индекс.
Со својот капацитет за отстранување на кислородни радикали (Oxygen Radical Absorbance Capacity) и ORAC ниво од 9,584 единици за 100 g, црвената боровинка е во "The top" од 277-те најдобри храни во САД.



* Од 2002 година постојано се испитува улогата на боровинковите полифеноли во превенција на неколку видови рак. Разни антоцианини, проантоцианидини, танини и фитохимикалите пеонидин и кверцетин го редуцират ризикот од рак. Истражувања покажуваат дека овие материи го инхибират метаболизмот на раковите клетки in vitro. Тие се со недоволно изучено дејство врз човековото здравје,најверојатно во човековите клетки in vivo апсорпцијата на овие супстанции е помала и се елиминираат побрзо од крвта, но обидите во лабараториски услови се доста охрабрувачки;
* Минатата година се утврди дека имаат забележителна позитивна улога при Алцхајмерова болест и други невро-дегенеративни промени поврзани со стареењето;
Производи од боровинки и чување:

Пресните боровинки може да бидат замрзнати во домашни услови и на тој начин да се зачуваат над девет месеци,со што се користат директно.
Сушење боровинка се идеални за додаток на мусли, како и за подготовка на слатки.

Текстот е мој превод,други интересни факти за ова чудо од плод-

www.rak.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=1452:borovinki-super-hrana&catid=105:ishrana&Itemid=218
www.idividi.com.mk/Zdravje/Ishrana/549887/index.html
gotvach.bg/n7-3371-%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B8
Sebastijan
Administrator
Posts: 2014
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Gender: Male
Last Edit: 2009/11/21 16:54 By Sebastijan.
The administrator has disabled public write access.
 
#8114
Re:RECEPTI 8 Years, 2 Months ago Karma: 150
Ѓороски
Херкулес, едноставно најдобар.
ХЕРКУЛЕС
Posts: 11515
graph
User Offline Click here to see the profile of this user
Gender: Male boban.gjoroski herkules Location: Skopje Birthday: 08/07
The administrator has disabled public write access.
 
#10031
Re:RECEPTI 8 Years, 1 Month ago Karma: 5
Eve me i mene



Plocki za definicija
(kakvo ime za kolaci..mjami)


8 dozer. protein (cokolado)
250 gr ovesni snegulki
1 puding (cokolado)
1/2 l. nemasno mleko

Se mesa i se stava vo posuda (ramnomerno), da odstoi preku nokj. Se sece na 8 ednakvi delovi
Edno parce sodrzi:

28 gr JH
30 gr PRO
3 gr masti
-257 kcal





Cokoladni proteinski plocki so cimet

250 gr ovesni snegulki
65 gr puter od kikiriki
2.5 dl nemasno mleko
4 dozer. protein (cokolado)
4 tecen natren
Cimet


Se mesa podolgo, i se stava vo posuda ramnomerno. Se sece na 8 ednakvi parcinja i se ostava da odstoi preku nokj.

Edno parce sodrzi:

26 gr JH
21 gr PRO
11 gr masti

SOVET: Cimetot moze da se zameni i so kakao vo prav bez sekjer ...




Da ti e merak da si bilder
L ninja
A?
Moderator
Posts: 1056
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Gender: Female Location: Skopje Birthday: 08/03
The administrator has disabled public write access.
Hot as Ice!!!
 
#10032
Re:RECEPTI 8 Years, 1 Month ago Karma: 5
Blueprayer Cherry kocki

Choco max
Ekspandiniran oriz
Proteinska cokolada (stopena na parea zaedno so natren)
Koncentrat-CHERRY


-Vistinski CHERRY kolacinja



Ovesni palacinki



3 belki
1/2 solja ovesni snegulki
1/2 supena lazica integralno brasno
1 dozer protein
Se miksira se zaedno i se pece vo tavce (kako normalni palacinki )
L ninja
A?
Moderator
Posts: 1056
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Gender: Female Location: Skopje Birthday: 08/03
Last Edit: 2009/12/09 12:25 By L ninja.
The administrator has disabled public write access.
Hot as Ice!!!
 
Go to topPage: 12345678...18
Moderators: 1van, mafmaf

SPORTIX ПОНУДА                                                                                                                                                             


   

     


  


 

Атлета на Македонија 2015

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Понуда