Добродојде, Гостин
Ве молиме Најавете се или Регистрирајте се.    Ја заборавивте лозинката?

Мускулно воспалување
(1 viewing) (1) Guest
Go to bottomPage: 1
TOPIC: Мускулно воспалување
#32618
Мускулно воспалување 5 Years ago Karma: 10
Не постои човек кој се занимава со спорт, без разлика дали професионално или рекреативно, а да барем еднаш во животот се нема среднато со чувството на "воспалени мускули". Чувството на болка и вкочанетост на мускулите, во наредните ден или два после тренингот, кој постепено се зголемува, да после тоа болката почнува да ослабнува се симптомите на мускулно воспаление. Се сметало дека собирањето на млечни киселини во мсукулите после интензивниот тренинг се главната причина за воспалението, меѓутоа денеска научните ставови по ова прашање се значајно различни.

Воспалението на мускулот се јавува после тренинг на кој мускулот постојано сме го ангажирале и добро сме го измориле. Воспалението посебно се јавува кога мускулот нагло ќе го оптеретиме на самиот почеток кога почнуваме да тренираме т.е. после период на мирување или тренирање со значително намален интензитет. Доколку сме направиле јак тренинг, на крајот од тренингот обично се чувствува замор на мускулите. Акутното воспаление се јавува на крајот од тренингот, а одложеното воспаление ден-два после тренингот. Кај акутното воспаление станува збор повеќе за замор на мускулите од интензивниот тренинг, додека пак кај одложеното воспаление станува збор за "вистинскo" воспалување на мускулот.Млечна киселина и енергетиката на мускулните контракции
Секоја интензивна мускулна работа доведува до правење и собирање на млечни киселини (лактат) во мускулот. Количината на лактат која ќе се направи во мускулот зависи од степенот на искуство во тренирањето и претставува сложен баланс на различни физиолошки и метаболички фактори на мускулните клетки. Контракцијата на мускулите е механички феномен кој побарува одредена количина на енергија, која се обезбедува од метаболичките процеси во самите мускули. Во текот на мускулните контракции доаѓа до претворање на хемиската енергија во механичка. Метаболичките процеси обезбедуваат разградување на хемиските супстрати (шеќери и масти) со ослободување на хемиска енергија, која се складира во клетките во облик на АТР и фосфокреатин. Метаболичките процеси може да бидат аеробни (со присуство и трошење на кислород) или анаеробни (без кислород), што зависи од јачината на мускулните контракции. При мускулната работа со голем интензитет, не стига доволно кислород до мускулите за доволно производство на енергија. Кај вежбите за сила воглавно се работи за анаеробни процеси, при што во мускулите се ствара млечна киселина.

Два вида на мускулно воспалување:
1)Акутно мускулно воспалување (acute muscle soreness) настанува на крајот од тренингот или непосредно после тренингот. Спортистот чувствува мускулен замор, умерен оток на мускулите (пролазна хипертрофија) и блага болка. Чувството на болка на крајот од тренингот или непосредно после, се јавува поради собирањето на кисели метаболити и отекување на мускулното ткиво. Отекувањето на мускулот настанува како последица од тренингот, поради ширењето на крвните садови во мускулот, зголемувањето на протокот на крв преку мускулот, зголемувањето на пропустливоста на капиларите и ефектот на привлекување на вода. Сите овие ефекти се резултат за собрање метаболити за време на интензивниот тренинг. Отекувањето на мускулите е одговорно за чувството на мускулна напумпаност после тренингот за сила. Болката и откот на мускулите поминуваат за неколку минути до неколку саати после тренингот. Млечната киселина и киселите метаболити се собираат во текот на тренингот и нивната количина во мускулот е најголема на крајот на тренингот. Непосредно после тренингот тие почнуваат од мускулот да се метаболизираат во јетрата.
2)Одложено воспалување на мускулите (delayed-onset muscle soreness) претставува воспалнување на мускулите во права смислна на зборот. Се јавува наредните ден или два после интензивниот тренинг за сила. При научни испитувања откриено е дека ваквиот вид на мускулно воспалуање не зависи примарно од интензитетот со кој се тренирало, туку претежно зависи од видот на мускулната работа. Се смета дека ексцентричните контракции се главен предизвикувач на овој вид мускулно воспалување. При изведувањето на ексцентрични контракции се прави комбинација помеѓу контракција и истегнување на мускулот, што во голема мера ги оптеретува контрактилните и еластичните структури на мускулното влакно. Во спроведените истражувања за ралични видови контракции на мускулот( статичка контракција, концентричка контракција, ексцентичка контракција...) се покажало дека во групата која изведувала ексцентрички контракции имало највеке случаи на DOMS (delayed-onset muscle soreness) т.е. одложено мускулно воспаление. При изведување на ексцентричните контракции се ствараат далеку поголеми сили кои делуваат врз еластичните и контрактилните структури на мускулот и доведуваат до настанува на микротрауми на мускулното влакно, што покренува настанување на мускулното воспаление. Оштетените мускулни влакна во поголема мера доведуваат до пропаѓање и губење на одреден број мускулни влакна.Промени во мускулот предизвикани од тренингот:
-во текот на интензивен тренинг во мускулот доаѓа до собирање на млечни киселини, кои почнуваат да се отстрануваат од мускулот непосредно после тренингот
-собирањето на метаболити и хемиските фактори на воспалување во ткивото на мускулот ги стимулираат нервните завршетоци и предизвукуваат чувство на болка
-зголемениот проток на крв низ мускулот доведува до оток на мускулите (напумпанос)
-ексцентричната фаза на контракцијата, посебно кога се почнува со тренирање може да предизвика структурно оштетување на мускулните клетки
-мускулното воспалување пропратено е со насобирање на бели крвни зрнца во мускулот
-умереното воспаление на мускулите представува неопходен стимуланс за раст на мускулите (хипертрофија)
-силното воспаление на мускулите е знак на оштетување на мускулните влакна и претставува грешка во тренингот
Чувството на умор и болка во мускулите, кој се јавуваат после тренингот, е сигурно знак на интензивен тренинг и представува неопходен сигнал за телот за мускулен раст. Од друга страна, болката која се јавува ден-два покасно, претставува знак дека има оштетување на мускулите и укажува на крешка во тренингот.

Превенција на негативните ефекти од мускулното воспалување
Превенцијата на негативните ефекти е важна за правилен прогрес во тренингот и избегнување да се оштетат мускулните влакна. Важно е правилно "дозирање" на тренингот и избегнување на нагли оптеретувања, посебно доколку сте почетни и за прв пат сте во теретана или сте направиле пауза подолг временски период.
- избегнувајте големи оптеретувања во ексцентричната фаза на контракциите во почетниот период на тренинг (или после мирување)
- во почетокот користите помали тежини и постепено зголемувајте ги
- во периодите на одмор одржувајте одредено ниско ниво на физичка активност, избегнувајте потполн прекин на тренирање
1van
Moderator
Posts: 298
graphgraph
User Offline Click here to see the profile of this user
Gender: Male Birthday: 06/07
The administrator has disabled public write access.
 
Go to topPage: 1

SPORTIX ПОНУДА                                                                                                                                                             


   

     


  


 

Атлета на Македонија 2015

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Понуда